کدام پردازنده های موبایل بهتر هست؟

گوشیباز

کدام پردازنده های موبایل بهتر هست؟ قبل آن باید بدانیم اصلا سی ‌پی ‌یو چیست؟

مغز هر رایانه را واحد پردازش مرکزی یا به اختصار CPU می نامند .  در هر رایانه CPU مهم ترین واحد پردازشی محسوب می گردد و از وظایف آن می توان به محاسبات، اقدامات و اجرای برنامه ها و نرم افزارها اشاره کرد .

هر CPU اطلاعات ورودی را به صورت دستورالعمل هایی از RAM دریافت می کند و بعد از کد گشایی و پردازش این دستورالعمل ها، آن ها را در خروجی ارایه می دهد . امروزه سی پی یو ها از اجزای جدایی ناپذیر دستگاه های از قبیل رایانه ها، لپ تاپ ها، گوشی های هوشمند و تبلت ها و … شده اند . این سی پی یو ها به صورت تراشه های کوچک بر روی مادر بوردها قرار می گیرند و علاوه بر امور پردازشی وظیفه ایجاد تعامل با سایر اجزای تشکیل دهنده هر رایانه را دارند .

cpu

پردازنده ها در موبایل به چند دسته تقسیم می شوند؟ کدام یک به دیگری برتری دارند؟

زمانی که در گوشی های موبایل از CPU صحبت می کنیم بهتر است از واژه SOC یا سیستم روی تراشه (System On Chip) استفاده کنیم . دلیل این نامگذاری هم وابسته بودن تمام پردازش های یک موبایل به این تراشه می باشد، به گونه ای که هسته های پردازشی، GPU ،RAM، مودم و غیره همه در ارتباط مستقیم با تراشه یا به عبارتی SOC می باشد .  سایر امکانات گوشی نظیر میزان مگاپیکسل دوربین گوشی همراه و همچنین کیفیت فیلمبرداری دوربین نیز به این تراشه و توانایی آن در پردازش اطلاعات توسط آن بستگی دارد .  در این مقاله به بررسی برخی از مطرح ترین انواع پردازنده های مورد استفاده در یک گوشی همراه می پردازیم. در حال حاضر بیشتر گوشی های ساخته شده توسط شرکت های بزرگ نظیر اپل، سامسونگ، هواوی و غیره از پردازنده های Snapdragon، Mediatek، Exynos و Kirin استفاده می کنند .

پردازنده ها در موبایل

Exynos

این پردازنده توسط شرکت کره ای سامسونگ تولید می شود و علاوه بر این شرکت، کمپانی Meizu هم از آن استفاده می شود . شاید بتوان این پردازنده را تنها رقیب جدی اسنپدراگون دانست، به همین دلیل شرکت سامسونگ پرچم داران خود را هم با پردازنده اختصاصی خود و هم با پردازنده Snapdragon تولید می کند .  سامسونگ آخرین پردازنده تولیدی خود با نام Mangoose را تولید کرده است . این شرکت از پردازنده گرافیکی Mali در کنار پردازنده های خود استفاده می کند .

Mediatek

پردازنده های تولید شده توسط این شرکت تایوانی در نزد کاربران موبایل علی رغم قیمت پایین طرفدار زیادی ندارد. دلیل اول این موضوع، عملکرد ضعیف این پردازنده در تست های مرتبط با امور پردازشی و بنچمارک می باشد . علاوه بر این در مواردی هم که پردازنده توانسته در امور پردازشی نمره خوبی کسب کند، در عمل از سرعت پردازشی خوبی بهره مند نیست .

پردازنده های ساخته شده توسط این کمپانی با توجه به نحوه عملکردشان، مقدار زیادی از ظرفیت باتری را مصرف می کنند و علاوه بر آن پردازنده های این شرکت بسیار گرمازا هستند و همین موضوع سبب سرعت بخشیدن به مصرف باتری گوشی می شوند .

کدهای منبع

اما مهمترین این موارد که تولید کنندگان گوشی به آن اهمیت می دهند عدم انتشار کدهای منبع این پردازنده ها می باشد و همین مسئله ارائه بروزرسانی را برای این گوشی ها بسیار سخت می کند .  البته باید به این موضوع اشاره کرد که شرکت مدیاتک با ارائه نسخه سوم از تکنولوژی شارژ سریع خود با نام Pump Express 3، مدعی است که با 20 دقیقه شارژ گوشی شما 70 درصد شارژ خواهد شد . کمپانی مدیاتک اخیرا از سری جدید پردازنده های ده هسته ای و 3 خوشه ای خود با نام Helio X25 رونمایی کرده است . از نظر پردازنده های گرافیکی نیز مدیاتک از پردازنده گرافیکی Mali و یا Power VR استفاده می کند .

Mediatek

Qualcomm Snapdragon

پردازنده های شرکت آمریکایی کوالکام که از محبوب ترین و البته گران ترین نوع پردازنده های موجود در بازار به حساب می آیند با نام Snapdragon شناخته می شوند . پردازنده های Snapdragon در سه سری تولید می شوند و از کیفیت فوق العاده بالایی از نظر ساخت و کارکرد برخوردار هستند . سری 400 که برای گوشی های پایین رده مورد استفاده قرار می گیرد و قابلیت های محدودی دارد، سری 600 که دارای کارایی متوسط می باشد و برای گوشی های میان رده تولید می شود و سری 800 که از آن به عنوان پردازنده اصلی در ساخت گوشی های پرچمدار استفاده می شود .

نظر منتقدین

پردازنده های اسنپدراگون از نظر منتقدین و کاربران جزو بهترین پردازنده های موجود در بازار شناخته می شوند، دلیل این امر عملکرد بسیار عالی این گوشی در تست های مختلف، مصرف پایین انرژی و همچنین تولید گرمای کم می باشد . دلیل این امر استفاده از سیستم پردازش مجزای شرکت کوالکام می باشد که به وسیله آن پردازش هر بخش به صورت جداگانه صورت می گیرد، به عنوان مثال ثبت تصاویر دوربین توسط بخش خاصی از تراشه صورت می گیرد . وجود همین مورد باعث بهبود عملکرد پردازنده و همچنین تولید حرارت کم در گوشی می شود. عدم وجود همین موضوع در پردازنده های Mediatek باعث ایجاد گرما در حین استفاده از دوربین گوشی می شود .

قابلیت های جالب

یکی دیگر از قابلیت های جالب این سری پردازنده، شارژ سریع (Quick Charge) آن می باشد. شرکت کوالکام با عرضه اولین سری از پردازنده خود با نام S4 pro تا به امروز که سری 845 را روانه بازار کرده، قابلیت شارژ سریع را به عنوان یکی از برتری های پردازنده خود نسبت به سایر رقبا معرفی و هر نسخه از آن را نسبت به قبلی بهبود بخشیده است .  طبق ادعای شرکت کوالکام، آخرین نسخه از آن (Quick Charge 4) قادر است در مدت زمان 15 دقیقه شارژ باتری گوشی شما را از 0 تا 50 درصد برساند و یا با 5 دقیقه شارژ شما می توانید 5 ساعت از گوشی خود استفاده کنید .

Qualcomm Snapdragon

Kirin

پردازنده های Kirin توسط کمپانی چینی هواوی ساخته می شوند و در بیشتر گوشی های ساخته شده توسط این شرکت مورد استفاده قرار می گیرند. در ابتدا پردازنده های Kirin جزو پردازنده های ساده بازار شناسایی می شدند و معمولا در رقابت با پردازنده های شرکت های دیگر متحمل شکست می شدند اما با ارائه دو مدل Kirin 950 و Kirin 960 که به ترتیب در گوشی های Mate 8 و Mate 9 مورد استفاده قرار گرفتند، پا به عرصه رقابت با شرکت های دیگر گذاشتند . بیشتر پردازنده های ساخته شده به وسیله این کمپانی تا قبل از دو مدل آخر از هسته های ARM A53 استفاده می کردند، اما در این دو مدل شرکت هواوی از هسته های قدرتمند ARM Cortex-A72 استفاده کرده است . همین امر سبب افزایش میزان مصرف باتری می شود به همین دلیل شرکت هواوی به منظور جلوگیری از این اتفاق، تکنولوژی Big Little را در گوشی های خود معرفی کرد که با استفاده از آن تنها بخشی از پردازنده فعال می باشد و میزان کمتری از باتری را مصرف خواهد کرد .

Kirin

کدام پردازنده بهتر است؟

با شناخت انواع پردازنده گوشی شاید بپرسید که کدام یک عملکرد بهتری دارد.

برای پاسخ به این پرسش، جدول زیر را تهیه کرده‌ایم که ۱۰ پردازنده گوشی پرتوان را به نمایش می‌گذارد.

رده           نام پردازنده
#1 اپل A12 بایونیک آیفون XS، آیفون XS مکس و آیفون XR
#2 اسنپدراگون ۸۵۵ سامسونگ گلکسی اس ۱۰ (مدل آمریکا)
#3 اگزینوس ۹۸۲۰ سامسونگ گلکسی اس ۱۰ (مدل جهانی)
#4 کرین ۹۸۰ هواوی میت ۲۰ پرو
#5 اپل A11 بایونیک آیفون X
#6 کرین ۹۷۰ هواوی میت ۱۰ پرو
#7 اپل A10 فیوژن آیفون ۷ و آیفون ۷ پلاس
#8 اسنپدراگون ۸۳۵ گوگل پیکسل ۲ ایکس ال
#9 اگزینوس ۸۸۹۵ سامسونگ گلکسی اس ۸ پلاس
#10 اسنپدراگون ۷۱۲ شیائومی Mi 9 SE

 

با‌این‌حال، برای اندازه‌گیری سرعت و قدرت یک پردازنده، شاخصه‌های بسیاری را باید درنظر داشته باشیم . پایین‌تر مهم‌ترین شاخصه‌هایی که تعیین‌کننده قدرت یک پردازنده هستند، برایتان فهرست کرده‌ایم که احتمالاً نام برخی از آن‌ها پیش‌تر به گوشتان خورده باشد .

جمع بندی نهایی

پردازنده گوشی مغز متفکر دستگاه است؛ بنابراین اگر به‌دنبال خرید دستگاهی هستید که مناسب نیازهایتان باشد، پیش‌از هر چیز به مشخصات پردازنده آن توجه کنید .

اغلب گوشی‌های اندرویدی از پردازنده‌های اسنپدراگون استفاده می‌کنند؛ اما اخیراً سامسونگ و هواوی در محصولات خود به پردازنده‌های اگزینوس و کرین روی آورده‌اند که ساخت خودِ این شرکت‌ها هستند .

hamyarit.com supercomputer brain5

در آن‌سو برای خرید دستگاه‌های ساختِ اپل، انتخابی جز پردازنده‌های سری A ندارید؛ پردازنده‌های سری A بهترین‌های بازار هستند.

فارغ از تمامی این موارد، اگر بین خرید دو گوشی شک دارید، بهتر است با جستجوی نمره بنچمارک پردازنده‌های هر دو مدل، از کارایی آن‌ها باخبر شوید؛ هرچه این امتیاز بیشتر باشد، عملکرد پردازنده بهتر است .

 

ارسال دیدگاه