سیستم عامل موبایل چیست؟
سیستم عامل موبایل نوعی سیستم عامل مخصوص دستگاههای قابل حمل از جمله تبلت، تلفن همراه هوشمند و دستیار دیجیتال شخصی میباشد که کنترل این نوع دستگاهها را بر عهده دارد. سیستم عامل موبایل در اصل شبیه به سیستم عامل مایکروسافت ویندوز، لینوکس یا مک او اس 10 میباشد که کنترل یک رایانه رومیزی یا لپ تاپ را بر عهده دارند. با این حال سیستم عامل موبایل بسیار سادهتر هست و بیشتر با نسخههایی که امکان ارتباط با امواج بیسیم با پهنای بالا رو دارند ساخته شده است.
در این مقاله می خواهیم به بررسی سیستم عامل گوشی موبایل بپردازیم و با انواع آنها آشنا شویم. گوشیهای موبایل اولیه ساختار پیچیدهای نداشتند و از سخت افزار سادهای برخوردار بودند به همین دلیل نرم افزار در آنها اهمیت چندانی نداشت. در حالی که امروزه به دلیل پیشرفت تکنولوژی و گسترش گوشیهای هوشمند، بخش سخت افزار و نرم افزار دستگاه اهمیت ویژهای پیدا کرده است و سیستمهای عامل نیز با پیشرفت قابل توجهی روبرو شدند. انواع مختلفی از سیستم عاملهای گوشی وجود دارد و از مهمترین آنها می توان iOS ،BlackBerry ،Bada Symbian ،windows phone ،Palm ،Tizen ،Java و Android را نام برد که هر یک از این سیستم عامل ها دارای ویژگیهای خاص و منحصر به فردی می باشند.
سیستم عامل Android (اندروید):
شرکت گوگل در سال 2005، شرکت کوچک اندروید را خریداری و آن را برای تلفنهای هوشمند و تبلتها، بر اساس هسته لینوکس عرضه کرد. اندروید به معنی ربات میباشد و سیستم عاملی Open Source است. در حال حاضر بیشترین استفاده در بین سیستم عاملهای گوشیهای هوشمند به اندروید تعلق دارد. علاوه بر این، گوگل سیستم عامل Android TV را برای تلویزیونها، Android Auto را برای ماشینها و Wear OS را برای ساعتهای مچی هوشمند توسعه داده است که هر یک رابط کاربری خاص خود را دارند. رابط کاربری یک واسط بین کاربر و دستگاه محسوب میشود که کار با دستگاه را برای کاربر آسانتر میکند.
رابط کاربری سیستم عامل اندروید و بیشتر برنامههای آن به زبان جاوا و پایتون نوشته شده است. این سیستم عامل همچنین بر روی کنسولهای بازی، دوربینهای دیجیتال و دیگر لوازم الکترونیکی استفاده میشود و به دلیل سرعت و قدرتی که دارد از سیستم عاملهای دیگر مورد توجه بیشتری قرار گرفته است.
معرفی ویژگیهای اندروید
- اندروید بر پایه هسته لینوکس ساخته شده است.
- رابط کاربری سیستم عامل اندروید و بیشتر برنامههای آن با زبان جاوا و پایتون نوشته شده است.
- فایلهای گرافیکی اندروید همچون لینوکس به وسیله OpenGL پردازش میشوند.
- مرورگر پیش فرض اندروید بر اساس فریم ورک اوپن سورس WebKit طراحی و توسعه یافته است.
- اندروید همچنین از HTML5 پشتیبانی میکند و توسعه برنامههای کاربردی در آن به راحتی انجام پذیر است.
انواع رابط های کاربری اندروید کدامند؟
- رابط کاربری TouchWiz سامسونگ
- رابط کاربری One UI سامسونگ
- رابط کاربری Samsung Experience سامسونگ
- رابط کاربری Grace UX سامسونگ
- رابط کاربری Xperia UI سونی
- رابط کاربری Sense اچ تی سی
- رابط کاربری LG UX ال جی
سیستم عامل (iOS):
این سیستم عامل توسط شرکت اپل در سال 2007 ایجاد شد و دومین سیستم عامل محبوب در جهان بعد از اندروید میباشد. سیستم عامل iOS همانند Mac OS X متعلق به سیستم عامل یونیکس بوده و تنها برای آیفون طراحی شده است. دستگاههای آیفون، آی پاد تاچ، آی پد و اپل تی وی از این سیستم عامل استفاده میکنند. سیستم عامل iOS از مرورگر سافاری که از سرعت بیشتری نسبت به مرورگرهای کروم و فایرفاکس برخوردار میباشد و برای جستجو در وب کاربرد دارد.
مرورگر سافاری جستجو در اینترنت را برای کاربر آسان تر میکند. این سیستم عامل برای مدیریت کردن فایلها، دفترچه تلفن، اجرا کردن برنامهها و پخش کردن فرمتهای صوتی و تصویری، از برنامه Files بهره میبرد. رابط کاربری سیستم عامل iOS بر پایه رابط کاربری مستقیم (Concept of Direct Manipulation) یا به عبارت دیگر چند لمسی بودن و استفاده کردن از حرکات دست و انگشتان طراحی شده است.
زمانی که اپل، سیستم عامل iPhone OS 1 را روانه بازار کرد، در مقایسه با دیگر رقبای خود از جمله بلک بری، ویندوز فون، پالم او اس و سیمبین از امکانات محدودتری برخوردار بود. نرم افزار Copy Paste در این سیستم عامل وجود نداشت و فقط دارای قابلیت Multitasking بود که امکان پخش موسیقی در پس زمینه را فراهم می کرد.
اما آیفون و iOS 1 با اینکه کارایی محدودی داشتند با این حال توانستند ویژگیها و قابلیتهای سیستم عاملهای دیگر را بهبود بخشند. از جمله قابلیت زوم دو انگشتی و اسکرول کردن صفحه، کارایی بهتر گوگل مپ و Gestures را میتوان نام برد.
معرفی ویژگی های IOS
- سیستم عامل IOS از مرورگر سافاری برای جستجو در وب استفاده میکند.
- این سیستم عامل همچنین از برنامه Files برای مدیریت فایلها، دفترچه تلفن، پخش فرمتهای صوتی و تصویری و اجرای اپیلیکیشنها استفاده میکند.
- سیستم عامل IOS مخصوص محصولات اپل است و برنامههای آن صرفا برای IOS و ARM نوشته میشوند.
سیستم عامل BlackBerry (بلک بری):
بلک بری در سال 1999، اولین سیستم عامل خود را برای پلاگین BlackBerry 850 روانه بازار کرد. سیستم عامل بلک بری به خاطر پشتیبانی قوی خود از پست الکترونیکی (ایمیل) شناخته شده است. این سیستم عامل فقط بر روی گوشیهای بلک بری قابل اجرا میباشد و از این نظر شبیه iOS اپل عمل کرده است.
رابط کاربری بلک بری از نوع BlackBerry Blend میباشد و امکان مدیریت گوشی از طریق کامپیوتر را فراهم میسازد. از ویژگیهای بارز این سیستم عامل میتوان به چند وظیفگی (انجام همزمان چند کار)، صفحه کلید هوشمند و امنیت بالا اشاره کرد. بلک بری قابلیت اشتراک گذاری تصویر را در سال 2012 بر روی نسخه 7.1 فراهم ساخت. در حال حاضر جدیدترین نسخه سیستم عامل بلک بری، BlackBerry 10 مبتنی بر QNX میباشد که در سال 2013 معرفی شد.
از سیستم عامل اندروید بر روی گوشیهای بلک بری نیز استفاده شده است. از نمونه گوشیهای دارای سیستم عامل بلک بری میتوان به مدل Classic Q20، مدل Leap و مدل Z30 اشاره کرد. موبایلهای بلک بری مدل KEY2 و مدل Motion نیز دارای سیستم عامل اندروید میباشند.
سیستم عامل Windows Phone (ویندوز فون):
این سیستم عامل توسط شرکت مایکروسافت عرضه شد. تمامی سعی آنها در ابتدا این بود که بهترین سیستم عامل را برای تلفنهای همراه هوشمند عرضه کنند به همین منظور ساختار ویندوز کامپیوترهای خانگی را مبنای ساخت این سیستم عامل قرار دادند.
این سیستم عامل در زمان خود جزء عالیترین سیستم عامل ها به حساب میآمد تا جایی که چندین نسخه از آن روی مدلهای مختلف تلفن همراه استفاده میشد. محبوبیت ویندوز موبایل گوی رقابت را از دست رقیبهای دیرین خود ربود و به عنوان مطرحترین و پیشرفتهترین سیستم عامل در زمان خود شناخته شد.
دارا بودن مواردی چون Today scree، نوار ابزار، گزینه استارت (مشابه ویندوز کامپیوترها) و مواردی از این دست به محبوبیت آن میافزود.
همچنین پشتیبانی از مجموعه نرم افزارهای آفیس و فایلهای بیشتر مولتی مدیا حقیقتا آنرا تبدیل به یک سیستم عامل بینظیر کرده بود. از دیگر مشخصههای بارز این سیستم عامل میتوان به پشتیبانی از اتصال بیسیم WIFI اشاره کرد و همچنین تحولی که در کار با GPS ها بوجود آورد.
سیر حرکت و پیشرفت این سیستم عامل فراز و نشیب بسیاری دارد و در این بین نامهای مختلفی برایش در نظر گرفته شد که هر کدام گویای ویژگی آنهاست.
سیستم عامل سیمبین Symbian
یکی دیگر از سیستم عاملهای بسیار معروف تلفنهای همراه سیمیبن است. این سیستم عامل تا قبل از سال 2008 یعنی ورود جدی اسمارت فونها، دارای جایگاه بالایی بود به طوریکه نوکیا تصمیم گرفت تمام سهام آنرا یکجا بخرد و سیمبین را منحصراً سیستم عامل تلفنهای همراه خود معرفی کند.
این سیستم عامل دارای ساختار سادهای بود ولی انعطاف پذیری بالای آن باعث میشد که طراحان نرم افزار ترغیب شوند تا نرم افزارهای مختلفی را برای آن بنویسند از اینرو این سیستم عامل در زمان خود از بیشترین نرم افزار در بین رقبای خود برخوردار بود. ضمن اینکه با کمترین امکانات سخت افزاری میتوانست بالاترین کارایی را از خود نشان دهد. کارشناسان برنامه نویسی این سیستم عامل را بر مبنای C و C++ دانسته و دلیل استفاده از این زبان برنامه نویسی را دقت و سرعت اجرای آن میدانند.
در آخر باید اشاره کنیم که عصر، عصر اسمارت فونهاست و تلفنهای هوشمند همچنان که کاملتر میشوند نیازمند سیستم عاملی درخور نامشان هستند. به زودی نسل تازهای از آنها را در این میدان رقابت شاهد خواهیم بود.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.