آی سی های استفاده شده در موبایل
آی سیها مدارات مجتمعی هستند که در داخل یک تراشه کوچک قرار میگیرند و فضای بسیار کمی را اشغال میکنند. هر یک از این مدارات عمل خاصی را انجام میدهند. استفاده از آی سی به جای مدارات الکترونیکی، سرعت و دقت را بالا میبرد و عملکرد بهتری به همراه دارد. مداراتی که مبتنی بر آی سی طراحی میشوند خطای بسیار پایینی دارند. در واقع مهمترین ویژگی آی سی های استفاده شده در موبایل این است که امکان طراحی و ساخت مدارات کوچک را فراهم میکنند.
آی سیها قطعاتی هستند که امکان ساخت مدارات قدرتمند در قالبهای کوچک برای موبایل، تبلت و گوشیهای هوشمند را فراهم میسازند. پس افرادی که در حوزه تعمیرات موبایل فعالیت دارند لازم است حتما با انواع آی سیهای به کاررفته در گوشی موبایل آشنایی داشته باشند. جالب اینکه تعداد مختلفی از آی سیها در هر گوشی موبایل استفاده شده است. با این حال برخی از این قطعات کوچک پرکاربرد در همه گوشیها دیده میشوند. ما امروز قصد داریم مهمترین آی سی های استفاده شده در موبایل را به شما معرفی کنیم. پس با ما همراه باشید.
آی سی چیست؟
آی سی (IC) که مخفف Integrated circuit است مدار مجتمعی شامل مجموعهای از مدارات الکتریکی است. معمولا از مواد اولیه نیمهرسانا سیلیکونی با مقداری ناخالصی ساخته میشوند. هر آی سی از تعداد زیادی مقاومت، خازن، ترانزیستور و دیود تشکیل میشود.
این قطعات در اندازههای بسیار کوچک در حد نانومتر در کنار هم قرار میگیرند تا عمل خاصی را امکانپذیر کنند. فضایی که یک آی سی اشغال میکند معمولا کمتر از یک سانتیمتر مربع است. آی سی در برد مدار الکتریکی روی پایههای مخصوصی قرار میگیرد. آی سیهای مختلف تعداد پایههای متفاوتی دارند. هر آی سی با استفاده از پایههای خود به مدار اصلی دستگاه متصل میشود.
انواع آی سی های استفاده شده در موبایل
همان طور که اشاره شد هر گوشی موبایل دارای تعداد و انواع مختلفی از آی سیهاست. در واقع هر شرکت سازننده با توجه به طراحی که برای برد موبایل انجام میدهد از انواع خاصی از آی سیها استفاده میکند. اما برخی از آی سیها هستند که وجود آنها در هر گوشی تلفن همراه ضروری است. در ادامه به لیستی از اینها اشاره شده است.
آی سی سی پی یو
یکی از مهمترین آی سی های استفاده شده در موبایل، سی پی یو است. معمولا از سی پی یو (CPU) یا واحد پردازنده مرکزی به عنوان مغز دستگاه یاد میشود. سی پی یو مهمترین واحد پردازشی است. وظیفه این واحد انجام محاسبات و اجرای برنامهها در موبایل است.
ورودیهای مورد نیاز سی پی یو به صورت دستورالعملهایی از حافظه اصلی (RAM) گوشی دریافت میشوند. سپس اقدامات لازم بر روی این ورودیها انجام شده و خروجی مناسب ارائه میشود. این اقدامات شامل کدگشایی و پردازش است. در نتیجه قدرت حافظه اصلی و سی پی یو رابطه مستقیمی با هم دارند.
بیشتر سی پی یوها در موبایل به صورت دو طبقه ساخته میشوند. یک طبقه شامل رم و دیگری شامل سی پی یو است. بدین ترتیب رم میتواند اطلاعات را با سرعت بیشتری در اختیار سی پی یو قرار دهد و سی پی یو آنها را سریعتر پردازش کند.
هارد، یکی از آی سی های استفاده شده در موبایل
همان طور که سی پی یو مغز موبایل است، هارد نیز قلب این دستگاه به شمار میرود. از هارد برای ذخیره و حفظ اطلاعات استفاده میشود. این اطلاعات مربوط به سیستم عامل، بوت شدن، آنتن دهی، ملیت و زبان دستگاه و نیز اطلاعات اصلی کاربر از جمله تصاویر و ویدیوها و … است.
مشکلی که معمولا در مورد آی سی هارد رخ میدهد مربوط به ساختار این قطعه است. هارد شامل بلوکهای کدنویسیشده است. بلوکهایی که فرایند دریافت و ارسال اطلاعات را تسهیل میکند. وقتی هارد دستگاه کاملا پر میشود به دلیل پر و خالی شدن بلوکها عمل استهلاک صورت میگیرد. مشکل بعدی فریز شدن هارد است. در این حالت نمیتوان هیچ اطلاعاتی را به هارد اضافه یا حتی از آن حذف کرد.
آی سی تغذیه
یکی دیگر از آی سی های استفاده شده در موبایل آی سی تغذیه است. وظیفه این قطعه رساندن ولتاژ مناسب به دیگر آی سیها از جمله سی پی یو، هارد و … است. در بعضی از موبایلها تعداد آی سی تغذیه بیش از یک مورد است. در این نوع گوشیها برای هر آی سی مهم دیگری که در دستگاه وجود دارد یک آی سی تغذیه تعبیه میشود. اما در گوشیهای سطح پایینتر تنها از یک آی سی تغذیه استفاده خواهد شد.
آی سی های استفاده شده در موبایل: آی سی وای فای و بلوتوث
وظیفه این آی سی دریافت و ارسال فرکانسهای مرتبط با اتصال وای فای و بلوتوث است. اطلاعات دریافتشده توسط این آی سی به CPU ارسال میشود تا محاسبات و پردازشهای لازم روی آنها صورت بگیرد. در زمان ارسال اطلاعات برعکس این فرایند رخ میدهد.
یعنی اطلاعات از سی پی یو به این آی سی فرستاده شده و برای مقصد ارسال میشود. البته آی سیهای دیگری مانند دوپلکسر و تقویتکننده و نیز دکلهای آنتن به این آی سی در انجام وظایفش کمک میکنند.
پس اگر گزینه وای فای یا بلوتوث گوشی شما از کار بیافتد نشانه خرابی این آی سی است. حال اگر گزینه وای فای روشن باشد اما عملکرد ضعیفی از خود نشان دهد ممکن است آی سیهای کمکی اطراف این قطعه خراب شده باشند.
آی سی تصویر و تاچ
وظیفه این آی رساندن ولتاژ مناسب به گوشی برای نمایش تصویر و استفاده از امکان تاچ بر روی موبایل است. تعداد این آی سی نیز ممکن است در برخی از گوشیهای موبایل بیش از یک مورد باشد. پس اگر در نمایش تصویر یا استفاده از تاچ در گوشی با مشکل مواجه شدید ممکن است این آی سی بر برد گوشی دچار مشکل شده باشد. البته اولین اقدام تعویض صفحه نمایش و سپس بررسی این آی سی است.
آی سی Q یکی از آی سی های استفاده شده در موبایل
از دیگر آی سی های استفاده شده در موبایل آی سی Q است. وظیفه این آی سی که یک ترانزیستور است انتقال ولتاژ از باطری به مدار گوشی است. در گوشیهای قدیمی باطری به طور مستقیم ولتاژ را به مدار ارسال میکند. اما در گوشیهای جدیدتر ارسال ولتاژ به مدار توسط این آی سی صورت میگیرد. این امر موجب میشود اگر با نوسان ولتاژ مواجه شدیم آسیبی به مدار و برد موبایل وارد نشود و حداکثر آسیبی که متوجه گوشی میشود خراب شدن آی سی Q باشد.
آی سی شارژ
وظیفه این آی سی مدیریت شارژ موبایل و قطعات مرتبط با رابطهای شارژ مانند رابط اتصال به کامپیوتر است. البته این آی سی در بعضی از دستگاهها جک هندزفری را نیز مدیریت میکند. این آی سی همان USB در گوشیهای اندروید و U2 در گوشیهای آیفون است.
حال اگر دستگاه به درستی شارژ نشود ممکن است این آی سی دچار مشکل شده باشد. از جمله علائم خرابی این قطعه میتوان به نشان دادن درصد شارژ اشتباه یا عدم افزایش درصد شارژ گوشی، عدم اتصال به کامپیوتر یا شارژ نشدن گوشی اشاره کرد.
آی سی بیس باند موبایل
این آی سی وظیفه مدیریت بلوک آنتن و در کل آنتندهی درست گوشی موبایل را بر عهده دارد. پس یکی از مهمترین آی سی های استفاده شده در موبایل به شمار میرود. چون هدف اصلی از طراحی و استفاده از موبایل برقراری تماس است.
البته در بلوک آنتن موبایل، آی سیهای دیگری از جمله PF،RF ، سوییچ آنتن، فیلتر SAW ، ماژول FEM و … نیز وجود دارد. وظیفه آی سی بیس باند مدیریت تمام این آی سیهاست. اگر این قطعه خراب شود گوشی موبایل شما عمل آنتندهی را به درستی انجام نمیدهد و خطاهایی از جمله Searching یا No Service را نمایش خواهد داد. البته عدم آنتندهی گوشی ممکن است به دلیل بروز مشکل در آی سی تغذیه این قطعه باشد.
دیگر آی سی های استفاده شده در موبایل
- NFC: وظیفه این آی سی تامین و پردازش رابطهای NFC است.
- ژیروسکوپ: وظیفه این آی سی تشخیص حرکت دستگاه یا شتاب آن و چرخش خودکار صفحه موبایل است.
- کمپاس: این آی سی چیزی شبیه قطبنما است. پس وظیفه آن تشخیص جهتهای جغرافیایی است.
- LED: وظیفه این آی سی تامین ولتاژ فلش دوربین موبایل است.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.